스튜디오 | Design Studios

건축설계 6_2 | Klaas Kresse 스튜디오

Feat ww

건축설계6

In the course students will learn to work and design on an urban scale and work out their urban interventions on the architectural scale. The studio is divided into three phases; a masterplan phase, an architectural design phase and a book design 1. Masterplan Students learn about the multiple physical, economical, social and cultural strata of the urban realm through the analysis of research sites in Seoul. Understanding of the relation between urban form and non-physical aspects is key here for a successful site assessment. Furthermore a series of urban design methods will be explored in order to prepare students for the design of the masterplan. 2. Within the masterplan students will focus on one specific area that will be worked out in more detail. Here students show their ability to pull through their design ambitions from the urban to the architectural scale. 3. Book design Outcomes of the masterplan and architectural design phases as well as the analysis part will be published in a book.

우수작품 | 이유정, 최예진

Education Center of Garment_ Circulation과 Node를 중심으로 한 봉제 교육시설

Main anchor 중 하나인 봉제교육시설은 교육시설이지만 주민이나 방문객도 모두 이용하는 public space이기에 교육 이외에도 어린이집, 전시공간 등이 복합적으로 존재한다. 방문객, 주민, 학생들의 동선과 접근성에 따라서 각 node의 위치를 정하고, 성격이 다른 mass를 배치하였다. 4가지의 Node는 각 이용자에 따라 public한 정도를 구분하여 배치하고 인접한 mass와 연관된 프로그램으로 구성한다. 사람들이 각 node를 방문하면서 자연스럽게 동선이 형성되고, 인접한 도로와 public street에 직접 연결이 된다. 이용자의 성격에 따라 scale이 다양하고, facade 재료도 달리하여 각 mass를 구분 지었지만 weaving 패턴을 통일시켜 하나로 인식되도록 한다.

우수작품 | 김은비, Neong Li Ping Esther

창신동 옥상 네트워크

창신동은 가파른 경사지에 저층 주거와 의류 공장들이 빼곡히 차있다. 대부분의 주민들이 의류 공장에서 장시간 실내 노동을 하지만 그들이 쉬거나 행사를 진행할 수 있는 공간은 매우 부족하며, 도로는 의류 배달을 하는 오토바이들로 인해 위험하다. 따라서 옥상 공간을 연결해 낙산 공원과 당고개 공원을 연결하는 자연친화적 공간을 제시하고, 옥상부에 프로그램을 조닝하여 주민들과 방문자들에게 모두 열린 공간을 제시한다. 옥상부가 지상과 단절되지 않도록 곳곳에 수직동선을 배치하였고, 계단 상하부에 주민을 끌어들이는 프로그램을 제시한다.

우수작품 | 신성희, 최해리

CITY OF FLEXIBILITY_ Project site collaboration

급격한 기술의 발전으로, 공간을 차지하는 방식이 바뀌었다. 무선 기술을 이용해 서로 소통하며 모르는 이와 대면하지 않은 채 일하는 것에 익숙해졌다. 사이버 상에서 다양한 교류들이 발생할 수 있는데, 우리는 이러한 기술로 도시가 얼마나 변화할 지에 주목하였고 미래 도시의 모습을 flexibility와 advanced mobility, technology의 관점에서 바라보았다.