[Faculty-led program abroad 2018] Design, Politics & Architecture – The Narratives of Modern Berlin

Feat img 1111

Between July 20th and July 27th 2018 the faculty-led program abroad took place in Berlin, Germany. Professor Kresse and students have been exploring the city’s architecture and its long and rich history. No other place in Germany is as charged with politics and its numerous appearances as deeply as Berlin.  The reading of the city requires an understanding of the mutual relation between the two.

On our tour we had the chance to visit icons of modern architecture, such as the Holocaust memorial, the Jewish Museum, the modernist housing experiments of the IBA ’57, but also saw historic architecture and landscape design of the Sanssouci palace in Potsdam.

On top of that we could have a lecture from Jeanne-Francoise Fischer, from the Berlin University of Arts (UdK), who introduced us to the work of local architecture students and their approaches to a wide range of projects.